Delikatne ciasto z malinami w towarzystwie białej czekolady. Ekspresowe ciasto, do którego nie używasz miksera, to proste ciasto muffinowe. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto utrzymuje dłużej swoją świeżość, jest miękkość i pozostaje wilgotne.
Maliny sprawiają, że ciasto nie jest przesłodzone. Czekolada dodaje jeszcze fajniejszą słodycz i podkręca smak.
Bardzo smaczne, może leżeć kilka dni, chociaż pewnie długo nie będzie czekać na chętnych bo każdy chce kawałek, a co gdy kawałków już brak? Wtedy wszyscy wylizują talerzyki 😉
Do przygotowania na ostatnią chwile, bo goście mają się zaraz zjawić 😉
Szczegóły
10×20 cm foremka keksowa
50-60 minut
niski
niski
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
dodatkowo:
50 g posiekanej białej czekolady
100 – 150 g malin
*cukier puder do posypania wierzchu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Foremkę keksową o wm. 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Czekoladę posiekać w kosteczkę i odłożyć na bok.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, wymieszać.
- W osobnej misce połączyć maślankę z jajkami, olejem, oraz ekstraktem waniliowym. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę, maliny i bardzo delikatnie oraz krótko wymieszać
- Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystudzenia, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake