Ciasto z malinami i białą czekoladą

Delikatne ciasto z malinami w towarzystwie białej czekolady. Ekspresowe ciasto, do którego nie używasz miksera, to proste ciasto muffinowe. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto utrzymuje dłużej swoją świeżość, jest miękkość i pozostaje wilgotne.

Maliny sprawiają, że ciasto nie jest przesłodzone. Czekolada dodaje jeszcze fajniejszą słodycz i podkręca smak.

Bardzo smaczne, może leżeć kilka dni, chociaż pewnie długo nie będzie czekać na chętnych bo każdy chce kawałek, a co gdy kawałków już brak? Wtedy wszyscy wylizują talerzyki 😉

Do przygotowania na ostatnią chwile, bo goście mają się zaraz zjawić 😉

Szczegóły

Ilość:

10×20 cm foremka keksowa

Czas pieczenia:

50-60 minut

Poziom trudności:

niski

Koszt:

niski

ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki maślanki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 50 g posiekanej białej czekolady

  • 100 – 150 g malin

  • *cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Foremkę keksową o wm. 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Czekoladę posiekać w kosteczkę i odłożyć na bok.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, wymieszać.
  • W osobnej misce połączyć maślankę z jajkami, olejem, oraz ekstraktem waniliowym. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę, maliny i bardzo delikatnie oraz krótko wymieszać
  • Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystudzenia, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *