Ciasto ucierane, porzeczki i kruszonka- niebo w gębie. 🙂 No wiadomo, że ciasto ucierane, porzeczki i kruszonka to niezawodne połączenie, dlatego nie żałujmy sobie takich ciast, smakują wyśmienicie. Do tego jest mega proste i szybkie. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi.
Ciasto nie jest za słodkie, pięknie pachnie, wychodzi też dość wysokie. Doskonałe ciasto wtedy kiedy nie mamy ochoty na dłuższe pieczenie, ale mamy ochotę na coś słodkie, wtedy to ciasto jest świetnym wyborem. Owoce nie opadają nam na dno formy.
Dorwaliśmy już porzeczki? Jeśli tak, to polecam to bardzo proste i smaczne ciacho 😉
Szczegóły
55min
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruszonkę dodajemy do miski. Rozdrabniamy dłońmi aż powstaną okruchy.
- Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę wkładamy do lodówki.
Ciasto:
4 duże jajka
200g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
125ml oleju
150 g jogurtu naturalnego
320g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Tortownicę o średnicy 26cm lub blacha o wym. 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 180stopni C, funkcja góra-dół.
- Wszystkie nasze składniki na ciasto mają być w temp. pokojowej.
- Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy obydwa cukry i ubijamy na puszystą masę przez ok. 5min.
- Do piany z jajek dodajemy olej i jogurt, mieszamy krótko szpatułką.
- Do masy jajecznej dodajemy połowę przesianych suchych składników i krótko ale dokładnie mieszamy. Przesiewamy drugą część suchej mieszanki i znowu delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką. Powinno powstać nam jednolite ciasto.
Przygotowanie
- Ciasto wykładamy do tortownicy, wyrównujemy. Posypujemy równomiernie porzeczkami i kruszonką.
- Wkładamy nasze ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 55-60min lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstawiamy, aż ostygnie.
Smacznego!
Inspiracja: małacukierynka