Drożdżówki z jabłkami

Przepyszne drożdżówki z jabłkami i oczywiście z bardzo miłym dodatkiem cynamonu. Mięciutkie bułeczki od soczystych prażonych jabłek.

Bardzo przyjemne przygotowanie i oczywiście pieczenie (ha tak siedzenie przy piekarniku i patrzenie jak nabierają koloru, jak rosną).

Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy zamiast tradycyjnych kanapek, albo podwieczorek? 😉 Pachnące, oczywiście najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, ale na drugie dzień też dają radę.

Jedno jest pewne dzieciaki będą zachwycone, ale chyba nie tylko one, co nie? 😉

Szczegóły

Ilość:

8-10 bułeczek

Czas pieczenia:

25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)

  • 50 ml mleka letniego

ciasto:

  • 370 g mąki pszennej do ciast drożdżowych

  • 100 ml letniego mleka

  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 60 g miękkiego masła

  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 500 g jabłek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko (do posmarowania)

  • 2 łyżki mleka (do posmarowania)

  • cukier puder ( do oprószenia )

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, przesiać 1 łyżkę mąki i zalać 50 ml mleka letniego ( nie może być za gorące bo zabije drożdże i rozczyn nie wyrośnie.)
  • Dokładnie wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  • Do misy miksera wsypać mąkę, wlać letnie mleko, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, zagarniając mąkę do środka.
  • Ciasto wyrobić na jednolite i gładkie za pomocą haka do zagniatania w mikserze planetarnym lub wyrabiać dłońmi. Gdy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję .Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1godz. do wyrośnięcia.

Jabłka:

  • W tym czasie obrać jabłka i pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka, wraz z cynamonem i cukrem. Jabłka prażyć, aż staną się miękkie.

Przygotowanie

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 równych części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Na jednym brzegu nakładać 1 czubatą łyżkę nadzienia jabłkowego i zwinąć ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka) a na pozostałym wolnym cieście, zrobić nacięcia. Naciętymi bokami, otulić zrobiony rulon.
  • Tak zwinięte drożdżówki odłożyć na ok. 5 -10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
  • Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec przez 20-23 minut do złotego koloru. Drożdżówki wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smacznego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *