Najlepsze drożdżówki z morelami nadzieniem serowym i posypane kruszonką! Na puszystym cieście drożdżowym wilgotne i po prostu pyszne ;).
Cieszmy się sezonowymi owocami bo zaraz ich nie będzie dlatego upieczmy chociaż raz te drożdżówki. W przygotowaniu nie są trudne, ale musimy poświęcić im trochę czasu, ale jak to przecież wszystkim ciastom drożdżowym, musi mieć czas na odpoczynek- bo przecież będziemy zaraz je jeść 😉
Uwielbiają je wszyscy, zaczynając od dzieci, a kończąc na dziadkach 😉 Są tak pyszne, że ledwo zrobiłam zdęcia, zaczęli mnie już co niektórzy poganiać 🙂
Iście wspaniałe, letnie drożdżówki- do zabrania na piknik 😉 Zróbcie na podwieczorek, a ja daję słowo, że nikt nie pożałuje!
Szczegóły
10 sztuk
18-20 minut
niski
niski
ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko (w temp. pokojowej)
1 żółtko (w temp. pokojowej)
szczypta soli
60 g masła roztopionego i przestudzonego
masa serowa:
250 g twarogu sernikowego lub tłustego zmielonego trzykrotnie
1 żółtko
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g masła roztopionego
dodatkowo:
5 dużych moreli przepołowionych i odpestkowanych ( lub 2x tyle malutkich )
1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek
ciasto:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, natomiast z świeżych najpierw zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl). Dodać resztę składników, poza masłem wyrobić i pod koniec wyrabiania dodać roztopiony i wystudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
- Uformować kulę z ciasta, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ciasto będzie rosło około 1,5 godziny)
- Po tym czasie ciasto ponowienie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych część. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą / lnianym ręcznikiem i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej do podwojenia objętości.
W tym czasie kiedy bułeczki rosną przygotujemy masę serową.
masa serowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować do połączenia
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją grzania góra-dół.
- Gdy bułeczki podwoją objętość dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno prawie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu) następnie we wgłębienie nałożyć pełną dużą łyżkę masy serowej, a na wierzchu położyć połówkę moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając ją w masę.
kruszonka:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki i wyrobić.
Przygotowanie
- Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Bułeczki samo ciasto wokół, posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
- Drożdżówki piec w temp. 190 stopni przez 18 – 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki