Drożdżówki z morelami i twarożkiem

Najlepsze drożdżówki z morelami nadzieniem serowym i posypane kruszonką! Na puszystym cieście drożdżowym wilgotne i po prostu pyszne ;).

Cieszmy się sezonowymi owocami bo zaraz ich nie będzie dlatego upieczmy chociaż raz te drożdżówki. W przygotowaniu nie są trudne, ale musimy poświęcić im trochę czasu, ale jak to przecież wszystkim ciastom drożdżowym, musi mieć czas na odpoczynek- bo przecież będziemy zaraz je jeść 😉

Uwielbiają je wszyscy, zaczynając od dzieci, a kończąc na dziadkach 😉 Są tak pyszne, że ledwo zrobiłam zdęcia, zaczęli mnie już co niektórzy poganiać 🙂

Iście wspaniałe, letnie drożdżówki- do zabrania na piknik 😉 Zróbcie na podwieczorek, a ja daję słowo, że nikt nie pożałuje!

Szczegóły

Ilość:

10 sztuk

Czas pieczenia:

18-20 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 3 czubate łyżki cukru

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)

  • szczypta soli

  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego

masa serowa:

  • 250 g twarogu sernikowego lub tłustego zmielonego trzykrotnie

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki masła

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 5 łyżek cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 60 g masła roztopionego

dodatkowo:

  • 5 dużych moreli przepołowionych i odpestkowanych ( lub 2x tyle malutkich )

  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek

ciasto:

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, natomiast z świeżych najpierw zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl). Dodać resztę składników, poza masłem wyrobić i pod koniec wyrabiania dodać roztopiony i wystudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
  • Uformować kulę z ciasta, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ciasto będzie rosło około 1,5 godziny)
  • Po tym czasie ciasto ponowienie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych część. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą / lnianym ręcznikiem i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej do podwojenia objętości.
    W tym czasie kiedy bułeczki rosną przygotujemy masę serową.

masa serowa:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować do połączenia

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją grzania góra-dół.
  • Gdy bułeczki podwoją objętość dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno prawie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu) następnie we wgłębienie nałożyć pełną dużą łyżkę masy serowej, a na wierzchu położyć połówkę moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając ją w masę.

kruszonka:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę mąki i wyrobić.

Przygotowanie

  • Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Bułeczki samo ciasto wokół, posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
  • Drożdżówki piec w temp. 190 stopni przez 18 – 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *