Drzewa uginają się od ciężaru śliwek, a na jarmarkach stoły pękają od nich, to jest super czas! No to co tu z nich zrobić? Ja proponuje długo się nie zastanawiać tylko piec, piec i piec te drożdżówki z śliwkami póki jest sezon na te owoc.
Te drożdżówki smakują jak najpyszniejsze bułeczki z śliwkami. Puszyste, proste do przygotowania, a jakie pachnące, a to za sprawą cynamonu, przykryte dużą ilością maślanej i chrupiącej kruszonki. Powiedzieć pyszne to tak jakby nic nie mówić, to istne niebo na ziemi, tzn. raczej w buzi.
Chętnych znajdziecie zaraz po upieczeniu jak poczują ten cudowny zapach podczas pieczenia.
Ale uważajcie naprawdę bo niesamowicie uzależniają. Zapakujcie dzieciom do szkoły bo za tydzień już wracają do niej, ale nie zapomnijcie o sobie, spróbujcie i Wy! 😉
Szczegóły
12 drożdżówek
15-17 minut
niski
niski
ciasto:
550 g mąki pszennej (użyłam do ciast drożdżowych)
15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
80 g cukru
2 jajka duże w temp
250 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego – gorące mleko zabije drożdże
pół łyżeczki soli
75 g masła, roztopionego
kruszonka:
75 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g )
60 g masła, roztopionego
ciasto:
- Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami, a ze świeżych najpierw zrobić rozczyn Jak zrobić rozczyn na świeżych drożdżach? – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl). Dodać resztę składników, oprócz masła i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać odpowiednio długo by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką lub kuchennym ręcznikiem, do podwojenia objętości (zajmie to ok 1,5 godziny).
- Po tym czasie dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części, 85 g każda.
- Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszkach w dużych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem kuchennym na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta (podwojenia objętości).
Przygotowane:
- W tym czasie kiedy ciasto rośnie możemy przygotować sobie śliwki i kruszonkę.
Śliwki odpestkować. Włożyć do naczynia i wymieszać z cukrem i cynamonem - Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać widelcem.
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
W wyrośniętych bułeczkach zrobić w każdej mocne wygłębienie, prawie do samej blachy. Do każdej drożdżówki włożyć po 2 śliwki (4 połówki) obtoczone w cukrze i cynamonie. Posypać kruszonką. - Drożdżówki ze śliwkami wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki