Zawsze taki sam, niezapomniany smak jagodzianek z chrupiącą kruszonką i słodkim lukrem. Jak tu przejść tak obojętnie od tych jagodzianek, czy ktoś w ogóle potrafi? Jeśli tak to proszę mi to zdradzić bo osobiście pożeram ciepłe ;).
Puchate ciasto, nawet na drugi dzień jest super i nie pozostaje suche. Chociaż chwila moment…. Czy one wytrzymają do następnego dnia, jak tu takie wspaniałe zapachy się dzieją , jednak pewnie nie 😉 Jeśli macie jagody (nie borówki) to jesteście prawdziwymi szczęściarzami, że je macie (ja do tych osób też się zaliczam). I wypełnij tymi pysznościami tak dużo jak tylko się da, ah bo te jagody tak uciekają nam i ciężko czasem skleić ciasto, hahah znam to 😉 Na koniec oczywiście to na co wszyscy czekają, czyli maślana kruszonka, posypujemy po uformowanych bułeczkach. A przed podaniem to już Wasza fantazja; lukier lub cukier puder.
Można wykorzystać mrożone jagody, ale z tego co jeszcze widziałam ostatnio to jagody jeszcze są na jarmarku, więc korzystajcie. Cieszmy się latem, słońcem i oczywiście jagodziankami!
Szczegóły
10 sztuk
ok 20 minut
średni
średni
ciasto:
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka ciepłe, podgrzane
250 g mąki pszennej (ja użyłam do ciast drożdżowych)
szczypta soli
80 g cukru
1 jajko (w temp. pokojowej)
70 g masła, roztopione
ciasto:
- Świeże drożdże: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę przesianej mąki. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać.
Zostawić w ciepłym miejscu a ok. 25 minut do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli rozczyn nie wyrósł to znaczy, że drożdże nie były świeże). - Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać łyżką do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
- Suche drożdże: drożdże wymieszać z przesianą mąkę- dalej już robić tak jak w przypadku drożdży świeżych.
- Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera lub dłońmi ok. 10 minut. Po tym czasie ciągle wyrabiając- dodać przestudzone i wystudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godzin. Powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
kruszonka:
- Mąkę wsypać do miski, dodać posiekane masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto
Przygotowanie
- Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, włożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 10 równych części.
- Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilku cm odstępy od siebie. Zostawić na ok. 25 mint do kolejnego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
- Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
- Bułeczki wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 20 minut do zarumieniania.
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku