Muffiny bananowe z czekoladą

Chyba najbardziej znane i lubiane muffiny w moim domu z bananem i czekoladą. 🙂

Są super puszyste, mega wilgotne, ekstremalnie szybkie. Długo utrzymujące świeżość i oczywiście bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek lub na drugie śniadanie dla dzieci i oczywiście dla dorosłych ;).

Najlepiej sprawdzą się takie dojrzałe banany. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleczna czekolada, chociaż jestem fanką, gorzkiej. Próbujcie! 😉

Szczegóły

Ilość:

ok. 19 sztuk

Czas pieczenia:

25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 220 g cukru

  • 2 duże jajka

  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • 250 ml maślanki/kefiru lub kwaśnej śmietany 12%

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1 szklanka rozgniecionych bananów

  • 130 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej

Dodatkowo:

  • *opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C na funkcji góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami ok 19 sztuk.
  • W dużej misce umieścić składniki mokre: jajka, olej, maślankę, wanilię, banany. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać cukier i wymieszać.
  • Bezpośrednio do naczynia przesiać składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać kawałeczki czekolady i wymieszać.
  • Ciasto rozdzielić do foremek do 3/4 wysokości foremki.

Przygotowanie

  • Muffiny piec w nagrzanym piekarniku, przez ok 25minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąć wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *