Wiem, że większość z Was woli piec te szybkie i proste wypieki dlatego, też mam dla Was mega sprawdzony i bardzo dobry przepis. 🙂 Oto muffiny ze śliwkami, które są pyszne, smakujące wszystkim a już na pewno maluchom. 😉 Małew wilgotne puszyste cudeńka- które wywołają niezwykłą radość na mniejszej i większej buźce. Przygotujecie je z łatwością, a do przygotowania zaproście dzieciaki- będzie to super zabawa. Do przygotowania ciasta na muuffinki nie nawet potrzeba miksera!
Na małe przyjęcie, ale też jak najbardziej te większe wpiszą się świetnie :).
Więc jeśli masz chwilkę czasu tak 5-10min czasu wolnego to polecam się skusić bo efekt jest naprawdę pyszny.
Taką „wisienką na torcie”, przed podaniem jest oblanie muffin lukrem- dla jeszcze lepszego podkręcenia smaku.
Będą doskonałym uzupełnieniem śniadaniówki zarówno w pracy, jak i w szkole 😉 Korzystajcie bo sezon na śliwki jeszcze trwa!
Szczegóły
10-12 sztuk
5-10min
25-30min
Ciasto:
250g mąki pszennej tortowej
100g masła
150g cukru
2 jajka
125ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp.185 stopni C, na funkcji góra-dół.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier. Masło roztopić w rondelku następnie dodać dodać jajka, mleko oraz ekstrakt i dokładnie wymieszać najlepiej rózgą.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia.
- Formę na muffinki wyłożyć foremkami
Przygotowanie
- Śliwki pokroić pozbawić pestek i pokroić.
- Ciastem napełnić foremki, do połowy papilotki- następnie układać śliwki
- Posypać odrobiną cukru trzcinowego.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30min w 185 stopniach C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie
- Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy, posmarować wierzch muffinek i zostawić do zastygnięcia.
Smaczego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: ilovebake