Pancakes z borówkami

Kanapki i parówki już się przejadły… Rozpocznij dzień od takiego kapitalnego śniadanka. Zrobiłam mojemu siostrzeńcowi, a za borówkami nie przepada, a wtedy jadł jak szalony! Można by powiedzieć, że to najlepsze pancakes jakie ostatnio jadłam!

Bez ubijania jajek są i tak bardzo puszyste, ah i te owoce w środku poezja… Bardzo proste i szybkie bez problemu znajdziemy te składniki, które są nam potrzebne w każdym sklepie.

Proponuje podawać z jogurtem greckim i posypane dodatkowo borówkami lub konfiturą z borówek/porzeczek.

Szczegóły

Ilość:

10-15 placków

Czas smażenia:

3 minuty = 1 placek

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

placki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowy

  • szczypta soli

  • 2 garści borówek amerykańskich

dodatkowo:

  • jogurt naturalny, borówki lub konfitura z borówek/porzeczek (na wierzch do dekoracji)

Placki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Jajka roztrzepać z przesianym cukrem pudrem, dodać maślankę, olej i wymieszać szpatułką lub łyżką.
  • Bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól wymieszać krótko, na sam koniec dodać borówki wymieszać szpatułką lub łyżką, krótko nie trzeba mieszać dokładnie; kilka ruchów wystarczy.
  • Patelnię rozgrzać i na gorącą patelnię nakładać po 1 dużej łyżce ciasta. Placki przewrócić na drugą stronę, w sumie 1 placek powinien się smażyć 3 minuty, z reguły jest raczej tak że ta pierwsza strona kiedy nakładamy ciasto na patelnie to powinna się smażyć dłużej np. 2 minuty po przekręceniu placka powinno się smażyć już tylko 1 minute.
  • Podawać na ciepło z swoimi ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt naturalny i borówki lub też konfitura.

Smaczego!

inspiracja: poprostupycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *