Placki serowe z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega niestety ku końcowi, ale ja nie mogę tak długo czekać by dodać ten przepis za rok, wiec te placki muszą być dodane już teraz!

Hmmm powiem szczerze ledwo zaczęłam robienie placków a one już były gotowe, więc nawet nie zdążyłam się rozkręcić i zrelaksować smażeniem i obserwowaniem ich jak rosną 😉 Zakładam, że dla większej ilości osób będzie to na duży plus bo to śniadanie tak szybko jest gotowe! Idealne są od razu po usmażeniu, ale nie mam nic przeciwko odgrzewanym.

Niestety trzeba wyciągać mikser, ale warto Moje Kochane Ludki. Te placuszki odwdzięczą się Wam swoim niepowtarzalnym smakiem! Mmm jakie to pyszne!

Szczegóły

Ilość:

ok. 12 sztuk

Czas smażenia:

ok. 5 minut na jednego placka

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

placki:

  • 250 g sera białego twarogu

  • 3 jajka

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 80 g mąki pszennej

  • kilka truskawek

dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtka, (białka zachować na potem) przesiany cukier puder i cukier wanilinowy i całość rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie, mieszając łyżką.
  • Teflonową, naleśnikową patelnie rozgrzać nie ma potrzeby dodawać tłuszczu, będą smażone na suchej patelni. Nakładać porcję ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partami.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 2,5 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Wtedy wcisnąć w ciasto po 3 plasterki truskawek, przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia w podobnym czasie jak poprzednio.
  • Odkładać na talerz. Patelnie przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
    Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *