Słodki chlebek z rabarbarem i moimi ulubionymi przyprawami, ale pachnie! No to dlaczego jest to chlebek, a no dlatego, że pieczemy go w formie keksowej i no i te przyprawy sprawiają, że przypomina taki jakby chlebek.
Prawda jest taka, że to ciasto z rabarbarem; jest przepyszny, ciasto jest mięciutkie i bardzo aromatyczne od przypraw, pomarańczy i oczywiście rabarbaru. Nie potrzeba ubijać jajek lub ucierać do puszystości masła, po prostu mieszamy rózgą kuchenną (tak właściwie jak na muffiny).
Dorwijcie rabarbar i pieczcie pyszne chlebki, a co!? Sezon rabarbarowy niech trwa i trwa!
Szczegóły
keksówka o wym. 30,5×11,5 cm (wymiary górne
50-60 minut
niski
niski
ciasto:
320 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190 g brązowego cukru
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
140 ml maślanki lub kefiru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 duże jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
rabarbarowy wierzch:
- Łodygi rabarbaru pokroić w grubsze 1 cm plasterki. Umieścić w szerokim garnuszku razem z cukrem i sokiem z pomarańczy.
- Wymieszać zagotować i pogotować na małej mocy palnika do zmięknięcia rabarbaru, rabarbar nie może się jednak rozpadać, proszę pilnować. Odstawić do wystudzenia.
kruszonka:
- Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika do gorącego dodać cukier i mąkę wymieszać widelcem. Wyrobić palcami na kruszonkę.
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę keksową o wym. 30,5 x 11,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarni nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją grzanie góra-dół. - W dużym naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę lub kefir, olej, roztrzepane jajka. Dodać cukier, otartą drobno skórkę z pomarańczy i wymieszać. Bezpośrednio do składników mokrych przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Do przygotowanej wcześniej formy, przełożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar (bez syropu cukrowego, jego odlać) następnie na rabarbar wyłożyć kruszonkę.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć przestudzić w formie, następnie przełożyć na deskę lub talerz
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki