Rabarbarowy chlebek z imbirem, cynamonem i kruszonką

Słodki chlebek z rabarbarem i moimi ulubionymi przyprawami, ale pachnie! No to dlaczego jest to chlebek, a no dlatego, że pieczemy go w formie keksowej i no i te przyprawy sprawiają, że przypomina taki jakby chlebek.

Prawda jest taka, że to ciasto z rabarbarem; jest przepyszny, ciasto jest mięciutkie i bardzo aromatyczne od przypraw, pomarańczy i oczywiście rabarbaru. Nie potrzeba ubijać jajek lub ucierać do puszystości masła, po prostu mieszamy rózgą kuchenną (tak właściwie jak na muffiny).

Dorwijcie rabarbar i pieczcie pyszne chlebki, a co!? Sezon rabarbarowy niech trwa i trwa!

Szczegóły

Ilość:

keksówka o wym. 30,5×11,5 cm (wymiary górne

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

rabarbarowy wierzch:

  • 400 g rabarbaru

  • 70 g cukru

  • 4 łyżki soku z pomarańczy

kruszonka:

  • 40 g masła

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 75 g mąki pszennej

ciasto:

  • 320 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 190 g brązowego cukru

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 140 ml maślanki lub kefiru

  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

  • 2 duże jajka

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

rabarbarowy wierzch:

  • Łodygi rabarbaru pokroić w grubsze 1 cm plasterki. Umieścić w szerokim garnuszku razem z cukrem i sokiem z pomarańczy.
  • Wymieszać zagotować i pogotować na małej mocy palnika do zmięknięcia rabarbaru, rabarbar nie może się jednak rozpadać, proszę pilnować. Odstawić do wystudzenia.

kruszonka:

  • Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika do gorącego dodać cukier i mąkę wymieszać widelcem. Wyrobić palcami na kruszonkę.

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę keksową o wym. 30,5 x 11,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarni nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • W dużym naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę lub kefir, olej, roztrzepane jajka. Dodać cukier, otartą drobno skórkę z pomarańczy i wymieszać. Bezpośrednio do składników mokrych przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Do przygotowanej wcześniej formy, przełożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar (bez syropu cukrowego, jego odlać) następnie na rabarbar wyłożyć kruszonkę.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć przestudzić w formie, następnie przełożyć na deskę lub talerz

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *