Sernik z Oreo z borówkami, nie tylko spód jest z Oreo, kecz także ciasteczka ukryte są w masie serowej. Przykryte borówkami i zalane galaretką. Ciasteczka z czasem miękną i dają się bez problemu kroić.
Ten sernik jest bez pieczenia, więc całe przygotowanie idzie dość sprawnie. Do tego jest prosty, na upalne dni (które mam nadzieję, że przed nami) będzie idealny!
Cały sernik smakuje wspaniale zarówno; słodki dzięki ciasteczkom, ale także orzeźwiający przez borówki i galaretkę. Spód to oczywiście zmielone ciastka, następnie delikatna masa serowa z zatopionymi Oreo. Mnóstwo borówek które zalane są przezroczystą galaretką.
Szczegóły
tortownica o średnicy 22cm
20-30 minut
średni
niski
masa serowa:
700 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka np. z Wielunia lub Piątnica
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilią lub cukru z wanilią
250 ml śmietanki kremówki 30%
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
8 ciasteczek Oreo
spód:
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Masło roztopić i przestudzić. Ciasteczka Oreo zmielić na piasek za pomocą blendera, następnie dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
- Ciasteczkową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać i mocno docisnąć. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki.
masa serowa:
- Do misy miksera przełożyć twaróg, przesiany cukier puder i wanilię, zmiksować do połączenia.
- Żelatynę zalać wodą, wymieszać i zostawić na ok. 5 min. do napęcznienia. Następnie w mikrofali przez chwilkę podgrzać, (nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące) wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać po łyżce do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie niewielkim strumieniem wlać żelatynę i cały czas miksować na wolnych obrotach miksera.
- Masę serową przełożyć na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać. Ciastka Oreo przekroić na pół i powciskać w masę serową. Włożyć do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, galaretka ma być jeszcze płynna- taka by dało się ją wylać na sernik. Borówki wyłożyć na schłodzony sernik. Tężejącą ale dalej płynną wylać na owoce.
- Włożyć na całą noc do lodówki.
Kroić ostrym nożem.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake