Ulubiony sernik mojej rodziny, pieczony na specjalne okazje. 🙂 I jest to też pierwszy sernik który wyszedł mi bez najmniejszych zastrzeżeń od momentu kiedy zaczęłam piec. Dlatego też zachęcam osoby które nie lubią piec. Jest to bardzo prosty przepis na sernik. Dzięki temu, że dodane są jeszcze brzoskwinie sernik zyskuje też jeszcze fajny „akcent”
Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Składa się z kruchego ciasta, masy serowej, acha zapomniałabym pianka bezowa 🙂 To jest bardzo wdzięczy, prosty i smakujący wszystkim sernik. 🙂
Czy może być lepiej?
Szczegóły
25×30 cm forma
55 minut
Oceń przepis:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła zimnego
3 żółtka (białka odłożyć na potem, wykorzystamy do bezy)
masa serowa:
1 kg twarogu (jeśli z wiaderka to dobrej jakości np. Piątnicy lub zmielonego samemu najlepiej 3 krotnie)
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, jedno opakowanie o pojemności 40 g
2 jajka
Ciasto kruhe:
- Masło i jajka powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier oraz pokrojone zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać dłońmi lub siekać na stolnicy aż powstaną drobne okruszki ciasta ( na tym etapie ciasto będzie przypominało kruszonkę) - Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę ( w razie potrzeby dodać tak 2-3 łyżki zimnej wody do połączenia się składników).
- Ciasto podzielić na 2 części , jedną schować do lodówki na 30- 45 minut, a drugą do zamrażarki na czas przygotowania całego ciasta, ta część powinna być zamrożona.
Masa serowa:
- Formę o wymiarach 25×30 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, na funkcji góra-dół. - Na spód formy wyłożyć połówkę ciasta ta która była w lodówce i ciasto pokroić na plasterki i wylepić nim spód formy.
- Przygotujemy teraz masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg sernikowy przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę z cukrem, aromatem oraz jajkami. Następnie dodać przesiany proszek budyniowy i zmiksować; nie należy jednak długo miksować masy, taki sernik jest wtedy mocno napowietrzony i podczas pieczenia mocno opada- nie chcemy aby był taki sernik, sernik powinien delikatnie opaść, a nie całkowicie.
beza:
- Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki.
- W czystej misce ubić na sztywną pianę 3 białka te, które pozostały ze spodu. Następnie wciąż ubijając dodawać w odstępach powoli, po łyżce cukier. Potem ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie błyszcząca i gęsta.
Przygotowanie
- Na spód który wcześniej wylepiliśmy ciastem wyłożyć masę serową. Na wierzchu wyłożyć brzoskwinie. Wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzchu zetrzeć 2 część ciasta z zamrażarki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut + 10 minut z położonym na serniku arkuszem foli aluminiowej.
- Sernika nie wyciągać od razu, sernik wyciągać etapami. Najpierw studzić w zamkniętym piekarniku a potem w lekko uchylonym piekarniku to spowoduje, że sernik tak bardzo nie opadnie.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku