Przekazywane „od dziada do pradziada” na którym ja się wychowywałam i zapewne ty też najprostsza, proste składniki, najsmaczniejsze ciasto, najtańszy przepis na ciasto, królowa wszystkich niedziel goszcząca na stołach Polaków- czyli oczywiście nic innego jak tylko Szarlotka. ❤️Raczej pisać jak smakuje nie będę, ale jeśli trzeba to po prostu jest to ideał szarlotki. ❤️
Szarlotka dawniej była pieczona no zazwyczaj dla mnie bo, jest to moje ulubione ciasto (chociaż zawsze pisze, że najbardziej lubię ciasta z kremem to, jednak Szarlotka zajmuje bardzo wysokie miejsce w moim Menu-;-) )
Jak wiadomo nie od dziś, że Szarlotka najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła i posypana cukrem pudrem, a w wersji bardziej rozpustnej to gałka lodów waniliowych. 🙈 Najlepiej będzie jeśli użyjesz jabłek odmiany szara reneta antonówka
Jesień tuż, tuż więc czas na szarlotki, no a poza tym na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto z dzieciństwa. 😉
Poczęstuj się tą szarlotką którą kiedyś babcia/mama dla Ciebie piekła.
Szczegóły
50 minut
Przygotowanie
- Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałki i włożyć do szerszego garnka lub na głęboką patelnię.
- Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
250g masła (50g możesz zastąpić smalcem)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło, wsypać obydwa cukry.
- Składniki połączyć w jednolite ciasto (robotem planetarnym lub dłońmi) pod koniec dodać jajko (będzie dość miękkie).
- Podzielić na dwie części i włożyć obie połówki do zamrażarki na 15minut
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
- Formę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć dno formy.
- Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka, pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na plasterki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić.
Smacznego!
Inspiracja: kwestiasmku