Szarlotka

Przekazywane „od dziada do pradziada” na którym ja się wychowywałam i zapewne ty też najprostsza, proste składniki, najsmaczniejsze ciasto, najtańszy przepis na ciasto, królowa wszystkich niedziel goszcząca na stołach Polaków- czyli oczywiście nic innego jak tylko Szarlotka. ❤️Raczej pisać jak smakuje nie będę, ale jeśli trzeba to po prostu jest to ideał szarlotki. ❤️
Szarlotka dawniej była pieczona no zazwyczaj dla mnie bo, jest to moje ulubione ciasto (chociaż zawsze pisze, że najbardziej lubię ciasta z kremem to, jednak Szarlotka zajmuje bardzo wysokie miejsce w moim Menu-;-) )
Jak wiadomo nie od dziś, że Szarlotka najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła i posypana cukrem pudrem, a w wersji bardziej rozpustnej to gałka lodów waniliowych. 🙈 Najlepiej będzie jeśli użyjesz jabłek odmiany szara reneta antonówka

Jesień tuż, tuż więc czas na szarlotki, no a poza tym na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto z dzieciństwa. 😉

Poczęstuj się tą szarlotką którą kiedyś babcia/mama dla Ciebie piekła.

Szczegóły

Ilość 12porcji, forma 24×24 lub tortownica 26cm
Czas pieczenia

50 minut

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek antonówka lub szara reneta

  • 5 łyżek cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałki i włożyć do szerszego garnka lub na głęboką patelnię.
  • Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej

  • 250g masła (50g możesz zastąpić smalcem)

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 jajko

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać masło, wsypać obydwa cukry.
  • Składniki połączyć w jednolite ciasto (robotem planetarnym lub dłońmi) pod koniec dodać jajko (będzie dość miękkie).
  • Podzielić na dwie części i włożyć obie połówki do zamrażarki na 15minut

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
  • Formę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć dno formy.
  • Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka, pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić na plasterki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić.

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • *opcjonalnie lody waniliowe/śmietankowe

Przygotowanie

  • Posypać cukrem pudrem i można podać z gałką lodów.

Smacznego!

Inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *