Pasztet z cukinii

Tym razem nie na słodko, tym razem upiekłam niesamowity pasztet. Wszystkim smakowała i zniknął w jeden dzień. Mój tata nie przepada za cukinią, tak wtedy trzy kromki wsunął- także całkiem dobrze ;). Poza tym, że jest przepyszny to na dodatek, jest bardzo prosty, dość szybki i zdrowy 😉

Pasztet jest z cukinii dlatego wegetarianie jak najbardziej mogą się skusić, ponieważ nie ma w sobie, ani grama mięsa.

Jeśli chodzi o mnie to ja, pasztetu żadnego jeszcze w ogóle nie robiłam. A może będzie też smaczny dla Waszych dzieci? 😉

Szczegóły

Ilość

keksówka moja miała 10x20cm

Czas pieczenia

1 godz. i 15min

Pasztet:

  • 1kg cukinii

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • 5 łyżek kaszy manny

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki soli

  • pieprz według uznania

  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano

Przygotowanie

  • Cukinię umyć, osuszyć przyciąć końce i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Cebulę obrać i także zetrzeć na tarce, ale o drobnych oczkach
  • Cukinię i cebulę umieścić w jednej dużej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać.
  • Odstawić na pół godziny, żeby cukinia puściła sok.

Przygotowanie

  • Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dobrze odsączyć (dociskać dłonią by, pozbyć się jak największej ilości wody.)
  • Do odciśniętej cukinii dodajemy drobno startą marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wsypujemy bułkę tartą i kaszę mannę, natkę pietruszki i wbite jajka.
  • Doprawiamy pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni C na funkcji góra dół . Masę wyłożyć do foremki (moja była jednorazowa) wyrównać i uklepać.

Dodatkowo:

  • liski pietruszki na wierzch (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok 1godz. i 15min- lub nieco dłużej do momentu zrumienia się wierzch)
  • Całkowicie ostudzić

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Smacznego ! 🙂

Inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *